跳到主要內容
生活百科
22r2
領展於2022/2023年度將撥款1,800萬元,透過旗艦慈善及社區參與項目「愛・匯聚計劃」與不同社福機構合作,冀在「疫」境中重建及深化社區連繫💪💪💪。 計劃將會支持九個慈善項目,…
九月之花 - 大頭茶
大頭茶(𝑃𝑜𝑙𝑦𝑠𝑝𝑜𝑟𝑎 𝑎𝑥𝑖𝑙𝑙𝑎𝑟𝑖𝑠)係一種香港常見嘅山茶科植物,通常生長喺灌叢同早期次生林。大頭茶能夠喺土質較差劣嘅地方生長,係用作植林嘅原生樹種之一。 大頭茶特徵: 樹皮:深灰色,…
傳香專欄 | 止暈香薰油製作
天時暑熱,覺得暈陀陀點算好?今次分享如個製作「香薰止暈按摩油」比大家,希望大家都可以感受到植物成分所帶來的成效,提供藥油以外另一種選擇。 注意:精油可能會引起身體產生不同反應,…
【賞花101】串錢柳
串錢柳因花像洗瓶刷,所以英文別名又稱Tall Bottle-brush。
【鹹水話BB班第八集】
最後一集鹹水話BB班繼續用水上人嘅方法教大家睇天氣,學下「湧口」、「浪坑」同「鯉魚雲」呢啲鹹水話詞語。一齊去片了解下水上人嘅生活點滴 !
『氣象冷知識』:上世紀的嚴重風災
以下幾集氣象冷知識為你回顧上世紀的嚴重風災。   香港最惡劣風災 天文台『氣象冷知識』第一百七十五集。天文台前台長岑智明帶你走進歷史長廊搜證追兇,揭露香港歷史風災的真相,…
『氣象冷知識』:打風與飛行
打八號風球飛唔飛得?有一班人打大風都一定要飛?以下四集氣象冷知識為你講解。   八號風球都可以起飛? 每次打風,航空交通都可能大受影響;但原來即使發出了八號熱帶氣旋警告信號,…
「花腰仔」的味道情懷
香港米有咩優勝之處?稻米同蔬菜一樣,越新鮮越好,而且食本地米仲可以大大減少碳排放。本地稻米「花腰仔」顆粒分明,容易沾上醬汁,最適合配香港餸菜。
【賞花101】洋紫荊
洋紫荊在1965年被選定為香港市花,1997年更用作香港特別行政區區旗以及區徽上圖案的花。 原來洋紫荊是在1880年左右首次在香港薄扶林被發現,在1908年被植物學家判定為新品種,…
image placeholder
夏日炎炎,有時會感到頭暈不適,而香薰治療中不乏以植物成份去減輕暈眩感, 這次希望給大家提供藥油以外多一個選擇。 材料: 檸檬、柚子、胡椒薄荷或真正薰衣草精油 X 4滴 (…
【鹹水話BB班👶🏻第七集】
鹹水話BB班第七集將會同大家解構漁民出海最驚遇到嘅「打石湖」!一齊去片了解下水上人嘅生活點滴 。 重溫上集:鹹水話BB班第六集 https://youtu.be/96wG9AOugGY
『氣象冷知識』:陽光
這幾期氣象冷知識,講講陽光的冷知識。   點解夏天日長夜短? 香港夏季的白晝時間與冬季相比,可以長超過兩小時。為何日夜時間並非平均分配?南、北極圈內為何甚至有極晝和極夜?…
『氣象冷知識』:積雨雲
兩集氣象冷知識,帶你了解積雨雲。   積雨雲 大雨、雷暴這些惡劣天氣,與積雨雲息息相關。積雨雲外形獨特,遠看仿似巨塔,雲頂時而像打鐵用的鐵砧。第四百零九集『氣象冷知識』…
薪火相傳🔥共同成長
消防處一直同我哋共同成長,守護每個人❤️! 香港回歸祖國25周年🇨🇳🇭🇰,消防處一直薪火相傳、承先啟後、以人為本,亦不斷發展全面專業化!今集會帶大家走訪消防🚒、救護🚑同調派及通訊組📢三大職系,…
【賞花101】木芙蓉
木芙蓉是錦葵科木槿屬的植物,原產地是中國。 木芙蓉是落葉灌木或是小喬木,它的高度大約1至3米,單葉互生,有單瓣及雙瓣品種。
【鹹水話BB班第六集】
鹹水話BB班第六集將會用水上人嘅方法教大家睇天氣,同埋學下「天攝」、「大起」同「熱頭」呢啲天氣相關嘅鹹水話。一齊去片了解下水上人嘅生活點滴 ! 重溫上集:鹹水話BB班第五集 https://…
【鹹水話BB班👶🏻第五集】
鹹水話BB班第五集將會同大家了解下水上人嘅習俗同生活點滴,解構「得食」同「上水量」呢啲漁民工作時嘅術語, 一齊嚟學下鹹水話啦! 重溫上集:鹹水話BB班第四集
『氣象冷知識』:颱風方位大不同
為何有時颱風吹到香港旁邊都好細風?有時颱風無雷公咁遠都好大風?颱風那個位最大風?颱風遠到不掛風球,是否就對香港無影響?以下幾集氣象冷知識為你講解。   東登.西登…
臨危不亂
本地非法燃油轉注活動猖獗🛢,消防處喺2015年成立特遣隊,致力打擊非法加油活動🚨。另外,新修訂的《危險品條例》亦喺今年3月31日已經實施,與時並進規管危險品,提升安全之餘,亦利民便商。 第一集《…
【鹹水話BB班 第四集】
鹹水話BB班第四集將會同大家解構「真流」、「隔流」、「康油」呢啲漁民工作時嘅術語,一齊嚟學下鹹水話同了解水上人嘅生活點滴啦! 重溫上集:鹹水話BB班第三集 https://youtu.be/…
『氣象冷知識』:行雷閃電
行雷閃電會出事?以下幾期氣象冷知識助你了解這種天氣現象。   雷 Sir 講是唔講非 – 行雷閃電篇 天文台『氣象冷知識』第二百二十集。進行戶外活動時遇上雷暴,你會如何應對?…
『氣象冷知識』:颱風走向
颱風吹去邊?以下幾期氣象冷知識,講解颱風路徑預報   路徑預測睇「彩」數? 在天文台網頁和手機應用程式都會看到色彩奪目的「熱帶氣旋路徑概率預報圖」,第二百五十集「氣象冷知識」…
【賞花101】絲木棉
絲木棉樹形優美,花朵鮮艷套目,所以它有另一個名稱叫美人樹。 絲木棉屬於木棉科的植物 它是落葉喬木,原產於南美洲,它的花期一般由每年10月至翌年2月左右
第二集《心比火熱之特別任務》
新冠疫情對消防處上下,尤其係前線救護人員⛑️帶嚟前所未有嘅挑戰。我哋點樣迎難而上、靈活變通,將不可能變成可能,肩負起「救災扶危、為民解困」嘅使命❓ 消防處與香港開電視攜手攝製咗兩集特輯「…
【鹹水話BB班👶🏻第三集】
考吓你🔎,鹹水話「件衫👕鹹晒」係咩意思? A- 件衫有汗味 B- 件衫濕晒 C- 件衫污糟咗 想知答案同了解水上人嘅生活就即刻去片😉啦~
『氣象冷知識』:山泥傾瀉警告
暴雨不時引發山泥傾瀉,後果可以是災難性。以下幾集氣象冷知識,會介紹山泥傾瀉警告,以及回顧618雨災。   山泥傾瀉警告點發出? 當暴雨影響香港時,…
『氣象冷知識』:暴雨警告
連續十幾日艷陽高照後,終於在七月最後一天迎來黃色暴雨。下列的氣象冷知識,帶大家認識暴雨警告訊號。   「筍工招聘」─ 暴雨篇 1992年一場破紀錄暴雨,促成天文台設立以顏色區分的「…
大自然小故事 - 【植物篇】
沙灘嘅土壤鬆軟,植物要喺度立足一啲都唔容易! 海馬齒因為有發達嘅根部,令佢哋可以喺沙灘上面平舖生長,同南方鹹蓬一樣有防風定沙嘅作用。 想知其他海濱植物嘅特徵? 香港大埔區汀角、船灣河一帶,…
心比火熱🔥「特別任務」重溫
新冠疫情對消防處上下,尤其係前線救護人員⛑️帶嚟前所未有嘅挑戰。我哋點樣迎難而上、靈活變通,將不可能變成可能,肩負起「救災扶危、為民解困」嘅使命❓ 消防處與香港開電視攜手攝製咗兩集特輯,名為「…
【鹹水話BB班👶🏻第二集】
第二集繼續同大家介紹鹹水話同水上人🐟嘅生活。 屋企三代都係水上人嘅梁生話,新一代讀完書🧑🏻‍🎓有其他工做就唔會「開新」。點解有人請都唔開心 ?想知更多就即刻去片啦~
確定