Skip to main content

社交

潮玩

小食亭「海邊檔」
尖沙咀星光大道在2015年底開始封閉,展開為期三年多的擴建翻新工程,…
【香港博物館節 2019 特備節目】參觀「精英號」滅火輪
日期:2019年6月30日 (日)
時間:下午3時至4時
名額:40人…
【野人周記】果香濃 山村情更濃1
「要不要嚐嚐自家製的黃皮果醬?季節限定的。」剛踏進鞍山探索館的大門,便收到館長Ric的拳拳盛意。…

潮食

第1位  % Arabica ( 圖:emmi、7eating)
【OpenRice飲食誌】時間過得太快,話咁快2019年又過咗一半。睇返呢半年嘅十強榜,…
50街坊票選 荃灣名物最佳米線1
"它,辣得教人眼淚直流、手心冒汗;它,湯頭滋潤濃郁,暖身驅寒;它,奶白色的湯底,鮮甜無比…
人氣芋圓店登陸銅鑼灣 必試香港限定牛奶冰1
數近期大熱甜品,芋圓必佔一席位,台灣芋圓甜品連鎖品牌「鮮芋仙」首間香港分店剛開幕,…

旅遊情報

【香港‧大城小區】深水埗|布藝世界 #2|創新風格
深水埗曾經以香港紡織業心臟聞名,雖然行業在上世紀八十年代衰落,但這裡仍然保留了很多與時裝相關的元素…
【香港‧大城小區】
香港的繁華與璀璨背後,隱藏著一個又一個迷人且各有個性的道地小區,待你一一發現。「香港‧大城小區」…
【香港‧大城小區】深水埗|布藝世界 #1|主題商店街
深水埗曾經以香港紡織業心臟聞名,雖然行業在上世紀八十年代衰落,但這裡仍然保留了很多與時裝相關的元素…