Skip to main content

社交

潮玩

中秋盛典 大坑舞火龍
香港鬧市出現巨大火龍!這絕不是電影情節,而是在中秋節期間進行的百年傳統習俗。來香港度中秋,…
小食亭「海邊檔」
尖沙咀星光大道在2015年底開始封閉,展開為期三年多的擴建翻新工程,…
【香港博物館節 2019 特備節目】參觀「精英號」滅火輪
日期:2019年6月30日 (日)
時間:下午3時至4時
名額:40人…

潮食

圖:sophiawong0127
近期開咗好多間石燒牛扒店,其中有兩間仲迅速打入咗7月嘅十強名單,到底香港嘅牛魔王力量有幾大?…
第1位  % Arabica ( 圖:emmi、7eating)
【OpenRice飲食誌】時間過得太快,話咁快2019年又過咗一半。睇返呢半年嘅十強榜,…
50街坊票選 荃灣名物最佳米線1
"它,辣得教人眼淚直流、手心冒汗;它,湯頭滋潤濃郁,暖身驅寒;它,奶白色的湯底,鮮甜無比…

旅遊情報

FolloMe隨我行|#11【隨行遊記】|雨後北龍覓天書
前數天不停下著大雨,今日天氣轉晴,突然想要去尋訪位於東涌的北龍石澗,希望欣賞雨後的天書壁奇景。
【外遊登山】|我的第一座日本百名山| 「燒岳」
平湯大瀑布位於日本岐阜縣高山市,是飛驒三大名瀑之一,同時被入選為日本百選名瀑。瀑布高度落差64米,…
【香港漫步遊】元朗屏山文物徑
走在元朗屏山文物徑,您會途經香港唯一的古塔以及多個古意盎然的圍村、宗廟,…