跳到主要內容
健康焦點
香港紅十字會「流動健康教育車」22年10月日程表 港島北
香港紅十字會「流動健康教育車」將會於2022年10月駛進香港島,一口氣遊遍中西區、灣仔區及東區。車上會有免費健康檢查,包括血壓、血糖、膽固醇檢查,…
「名廚Denice Wai 廚房」簡易快煮 - 棒棒雞
簡介 名廚 Denice Wai - 6 Senses Cooking Studio 創辦人兼首席導師。 Denice 除了開班分享她的烹飪經驗外、…
【生熟要Long D 食得安心啲】
生豬扒先生:BB,你點呀?响下格我寂寞、我空虛、我凍呀??~ 壽司小姐:傻豬豬,喺雪櫃呢段時間,都係畀返啲空間大家先啦!等你煮熟咗,我哋就可以喺餐枱上再見…… 生豬扒先生:…
「醫生與你 - 梁萬福醫生健康專欄」 歌聲「道愛」 老伴無憾而終 撐到女兒回來 圓滿道別
【明報專訊】「我愛你♥」、「I love you」、「Je t'aime」、「Te quiero」、「Ich liebe dich」、「Ti amo」、「Eu te amo」、「…
【食安闢謠 — 為「凍燒」嘅肉平反】
【食安闢謠 — 為「凍燒」嘅肉平反】 #湯嬸:咦⋯⋯點解塊雪藏肉啲色變咗,一撻撻變深色咗,仲結晒冰嘅。之前啲街坊話變壞咗,唔食得要成塊掉咗,係真唔係呀? #食安仔:咁又唔使~…
image placeholder
新冠疫情近日升溫,變種病毒BA.4、BA.5來勢洶洶,政府積極建議長者應盡快接種疫苗,今次由「香港醫護聯盟」請來藥劑連線幾位藥劑師,為大家解答老友記對打針溝針的種種迷思💁‍♂️…
【Sous vide 烹調法食安要點】
廚神:Bonjour~好多人都話用真空低溫烹調法(sous vide)製作出嚟嘅美食,肉質細嫩又肉汁豐盈。過程中,先將食物放入塑膠袋裏面真空密封,再擺喺一個相對低溫(…
【鼻敏感懶人包】「乞嗤」、鼻塞「鼻」無可避?一文了解中西療法!
鼻塞、流鼻涕、「乞嗤」打不停,鼻子彷彿快要甩出來的情況,鼻敏感著實令人痛苦。有人會用噴鼻劑舒緩鼻敏感徵狀,亦有人會考慮以中醫天灸療法幫助治療鼻敏感。究竟採用這些治療方法前,…
【食安焦點話你知 • 頑強又記仇嘅細菌——蠟樣芽孢桿菌】
煮過嘅食物都仲有細菌😱?究竟邊隻菌咁頑強?之唔係「蠟樣芽孢桿菌」囉,等 #食安小隊 同大家分析呢種細菌嘅厲害之處同對付佢哋嘅招數啦! 蠟樣芽孢桿菌天然存在喺土壤同埋植物🌱(…
香港紅十字會「流動健康教育車」9月日程表 - 西貢/將軍澳
香港紅十字會「流動健康教育車」將會於2022年9月駛到西貢區,服務西貢及將軍澳的街坊。車上有免費健康檢查,包括血壓、血糖、膽固醇檢查,更加有註冊護士為你提供最貼身的諮詢服務。…
「醫生與你 - 梁萬福醫生健康專欄」長者無端跌倒 響心臟病警號
【明報專訊】老年醫學中,非典型症狀(atypical presentation)是重要一環。不少高齡老人疾病,病發只有非典型症狀,在缺乏常見症狀下,疾病未能為病人、家人,…
食物安全中心
#食安妹妹:嘩,雪崩啊!#湯嬸 ,你究竟幾耐無執過個雪櫃呀? 湯嬸:......😓,啲食物雪住唔會有菌,咪放晒佢哋入雪櫃囉......  食安妹妹:雪櫃亂咁用,…
香港紅十字會「流動健康教育車」巡迴展覽
香港紅十字會自2004年開始於各區開展「五星健康五星家」社區健康教育計劃,旨在從地區層面推動公共衞生及社區健康。由於近年疫情持續肆虐,阻礙不少市民求醫。有見及此,本會安排一輛「…
「醫生與你 - 梁萬福醫生健康專欄」初老防跌必修科 注意平衡 小心地滑
【明報專訊】Young old的生活仍然活躍,日程精彩:友儕結伴行山,閨密逛商場雞啄唔斷,走路時眼不離手機。如此分心,一個不留神,就很容易跌倒受傷!   防跌意識、…
關注猴痘 提高警覺 ❗️❗️
自2022年5月中,世界衞生組織(世衞)接獲在不同國家(特別是在歐洲和北美的國家)出現猴痘個案的報告。這些個案主要發現於男男性接觸者。世衞於2022年7月23日決定將多個國家/…
什麼是「長新冠」
#部分2019冠狀病毒病患者在急性感染後的數周或數個月仍然有持續不適,此情況一般稱為「長新冠」。 根據世界衞生組織的資料,10至20%的2019冠狀病毒病患者可能會出現這種情況…
送回家・安心速遞雪糕
夏日炎炎🌞,最適合食雪糕。#湯叔 為咗可以慳多幾十蚊🤑,特登去遠啲嘅地方買雪糕,再慢慢行返屋企。 #食安仔 借咗個冰袋俾湯叔但係湯叔拒絕,結果俾食安仔訓話咗一番😡⋯⋯ 食安仔…
食安探險隊挑戰水果山
#食安小隊 :夏天☀️除咗為大地帶嚟雨水,仲帶畀我哋好多當造嘅水果呀……🥭🍉😋今次我哋就同大家去探秘,拆解近期有關芒果同荔枝嘅食安疑團🧐。 #湯嬸 :網上有人話出現新品種嘅「…
日日都係戒煙日!
雖然過咗「六月.戒煙月」,但仲食緊煙嘅你,日日都可以戒煙! 我哋呢個月已經分享咗30 個理由,鼓勵食煙嘅人的起心肝嘗試戒煙。想一次過睇晒過百個戒煙理由?可瀏覽世衛網頁:…
「醫生與你 - 梁萬福醫生健康專欄」人老腳先衰 關節退化有路難行 及早保護鍛煉 延長雙腳「使用期」
【明報專訊】踏入人生下半場,下肢關節疾病是常見病之一。下肢關節包括髖關節、膝關節和足踝關節等。一旦關節炎發作,患者便受痛楚困擾。 如果想變老後仍行得走得、活動自如,…
餐廳嘅末日
餐廳嘅末日 往往係未洗乾淨嘅一手—— 唔係,係雙手造成 末日來臨前 全世界最重視洗手嘅兩位「手護者」 捉緊最後機會醫飽個肚 只可惜 唔同嘅廚房大佬們 一而再在而三令佢哋卻步 點解…
植物奶小百科
【植物奶小百科】  #食安仔 :植物奶個名聽落好似幾新奇,但係原來大家飲過嘅豆奶都係其中一種。一齊睇吓植物製牛奶替代品(植物奶)係點樣整,同埋一啲選購及飲用tips啦…
健康速遞:妳做咗篩查未?
如果妳係25至64歲而且曾有性經驗,就算無症狀、無家族病史、或者已經收咗經,都要定期做篩查去預防子宮頸癌。如果妳已經65歲或以上但之前冇定期做篩查,…
疫苗通行證📲5.31第3️⃣階段
📣「疫苗通行證」5月31日實施第3️⃣階段,12歲或以上人士須符合接種要求才可進入食肆和指明處所❗一圖看清從未受感染和新冠康復人士的接種要求👀。 🔆 如不確定曾否受感染,…
【時令食品調查(粽)— 第二期結果】
【時令食品調查(粽)— 第二期結果】 端午節就快到,食安中心繼上個星期公布時令食品調查(粽)嘅第一期調查結果,今日公布第二期嘅結果,33 個粽嘅樣本全部通過檢測。總結兩期檢測,…
什麽是猴痘?
期在一些非猴痘流行國家(包括歐洲和北美)出現猴痘個案。截至2022年5月21日,世界衞生組織接獲92宗經化驗室確定及28宗懷疑個案出現在這些非猴痘流行國家的報告。…
【糖尿冷知識】做個「識飲識食」的糖尿病友
控制糖尿病的其中一個重要步驟便是控制自身的飲食。而坊間對「糖尿飲食」有不少傳聞,例如電飯煲聲稱能令食物減醣助控制血糖,是否可效?「糖尿飲食」等如需要痛苦戒口及節食?…
12毒瘋未|食電視 EAT TV
12毒瘋未|食電視 EAT TV 【#飲食烹飪 系列《12毒瘋未》|主演:Chef Le菇】 食安妹妹:OH MY GOD!!!!睇到我流晒口水喇🤤🤤🤤 食安仔:吓?…
夏日炎炎,吃粉麵|邊種烏冬最健康
不少家長會為孩子選擇烏冬,認為較為健康,但需留意烏冬鈉含量,進食過多高鈉食品易致水腫,更有研究指,進食過多鹽和鹽醃的食物,有機會增加罹患胃癌的風險。…
食安博士之洗手7層宇宙
#食安博士 (#食安仔 飾):(電影奏樂起🔊)噩夢,噩夢,噩夢,我最近每晚都夢到自己因為個人衞生欠佳而被細菌王追擊。我一定要洗手……洗手……洗手……去保護自己🧼!經過一番苦練,…
確定