跳到主要內容
健康焦點
【糖尿冷知識】做個「識飲識食」的糖尿病友
控制糖尿病的其中一個重要步驟便是控制自身的飲食。而坊間對「糖尿飲食」有不少傳聞,例如電飯煲聲稱能令食物減醣助控制血糖,是否可效?「糖尿飲食」等如需要痛苦戒口及節食?…
12毒瘋未|食電視 EAT TV
12毒瘋未|食電視 EAT TV 【#飲食烹飪 系列《12毒瘋未》|主演:Chef Le菇】 食安妹妹:OH MY GOD!!!!睇到我流晒口水喇🤤🤤🤤 食安仔:吓?…
夏日炎炎,吃粉麵|邊種烏冬最健康
不少家長會為孩子選擇烏冬,認為較為健康,但需留意烏冬鈉含量,進食過多高鈉食品易致水腫,更有研究指,進食過多鹽和鹽醃的食物,有機會增加罹患胃癌的風險。…
食安博士之洗手7層宇宙
#食安博士 (#食安仔 飾):(電影奏樂起🔊)噩夢,噩夢,噩夢,我最近每晚都夢到自己因為個人衞生欠佳而被細菌王追擊。我一定要洗手……洗手……洗手……去保護自己🧼!經過一番苦練,…
漢堡要全熟 食物溫度計幫到你!
世界各地都有唔少漢堡包嘅忠實粉絲,近年仲出現一啲「豪華風格」嘅漢堡包,標榜牛肉鮮嫩又juicy~🍔不過,如果包入面塊漢堡肉處理不當,食咗可能會影響健康㗎😰!…
社區抗疫資訊
  耆康抗疫懶人包New 疫情下要保護自己 避免外出 多個檢測點設派籌機 可上網查叫籌地點 醫院管理局【保護老友記一圖睇清照顧確診新冠病毒病長者貼士】…
加熱煙成癮和危害
加熱煙與傳統煙同樣含有尼古丁,但研究發現有跡象顯示加熱煙比傳統煙草產品能更有效輸送尼古丁,因此令人關注加熱煙更容易令人上癮的可能性。 另外,不同加熱煙品牌的產品在結構、功能、…
體育處所的社交距離措施要注意
康文署部分場地已經喺四月二十一日起重開,市民如果去康文署體育處所做運動嘅話,記得要注意以下嘅社交距離措施呀! 👇 喺運動時記得保持社交距離,每組以四人為限,…
【去去食物致敏原走】
#食安小隊 : #吉士 ,想擺脫食物過敏引起嘅症狀,剩係諗咒語唔得㗎,必先要了解食物過敏與致敏原嘅秘密。 #食安妹妹 :食物過敏指人體免疫系統對食物中嘅某啲物質產生反應,…
「醫生與你 - 梁萬福醫生健康專欄」39歲辭工學醫 記者變中醫 為人為社會把脈
【明報專訊】當一個中醫,不但要為病人把脈,還要懂得為社會把脈。小至飲食潮流轉變,大至政治局勢動盪,社會的脈象,與人體健康息息相關。 中醫許冬華,年輕時當港聞記者,…
癌症患者新冠死亡風險高|「非常」措施保院友僅5.5%染疫
癌症患者新冠死亡風險高 香港防癌會院舍第5波持續收新症 維持恩恤探訪 「非常」措施保院友僅 5.5% 染疫|為第6波疫情作準備:以科技監察病況減感染風險 第 5 波疫情下,…
《蚊子冷知識:哪種人最惹蚊?》
夏天常受蚊叮蟲咬之苦,身上周時一撻撻紅腫皮膚「痕痕重痕痕」?你可能屬於以下特別惹蚊體質!同時,我們亦為你準備了幾個驅蚊劑冷知識。你知道天然驅蚊成分也可致敏嗎?…
營養標籤三部曲
剛剛復活節相信大家收到好多朱古力🥳~ #食安妹妹 第一時間諗起朱古力放題呢個興奮嘅時刻~好彩,好彩,食安妹妹嘅理性始終戰勝咗佢嘅任性,仲記得要同大家示範活用營養標籤嘅三個步驟…
給2019冠狀病毒病康復者的健康建議
根據世界衞生組織的資訊,目前雖尚未有證據顯示針對 Omicron變異病毒株感染而衍生免疫的具體時間,但根據先前的變異病毒株,預計免疫時間將持續至少 90 天。…
營養標籤 • 照顧一家大細需要
【營養標籤 • 照顧一家大細需要】 #食安妹妹:買嘢食除咗要安全同平、靚、正之外,仲要咩?梗係要健康啦!嚟緊我會用我嘅一雙精明眼,教大家用營養標籤揀選較健康嘅食物…
快測陽性何時完成隔離
如你的快速抗原測試結果呈陽性,跟核酸檢測得到陽性結果一樣,隔離期預設為14日。 不過,如你已接種至少2劑新冠疫苗,你可在第6天及第7天(以接受檢測翌日為第1天)進行快速抗原測試…
香港電台節目重溫:處方口服藥新安排
政府較早前引入兩款治療2019冠狀病毒病口服藥物,隨著口服藥於香港陸續應用,醫管局不時更新有關的指引及安排,為更多合適的病人服方藥物,當中包括暫托中心的長者病人。…
治療2019冠狀病毒病口服藥物問與答
【👨‍⚕️問與答 - 治療2019冠狀病毒病口服藥物】 對於治療2019冠狀病毒病口服藥物💊,相信唔少市民都會想知多D:邊類病人特別需要使用❓醫管局會透過邊啲途徑處方藥物❓…
食物防霉秘方大公開
近日天氣潮濕,#食安仔 屋企的地板同牆身自然都有倒汗出水。春天溫暖濕潤的環境亦令霉菌大軍肆虐,群起入侵屋企儲起嘅糧食。如果霉菌成功污染食物,仲可能會釋出霉菌毒素。…
【立即行動 老友記打針無需預約💉】
由2022年4月1日起至5月31日,衞生署轄下11間長者健康中心繼續於星期一至五(公眾假期除外)為65歲或以上香港居民提供新冠疫苗(科興「克爾來福」)即場接種服務。無需預約。…
心血管疾病患者可以接種新冠疫苗嗎?
心血管疾病患者若不幸感染2019冠狀病毒病,出現嚴重併發症的風險將會大大提升。📈 香港心臟專科學院就心血管疾病病人接種新冠疫苗有以下的建議:…
一圖睇清醫管局提供一系列中醫診療服務
醫管局提供一系列中醫診療服務,照顧 2019 冠狀病毒病感染人士同公眾嘅需要,為住院病人、隔離人士、康復者同安老院舍提供支援; 即看下圖同連結睇睇服務內容同對象: 了解更多:…
考考你:肺炎球菌疫苗喺預防咩疾病呢?
答案:係侵入性肺炎球菌疾病(例如入血性肺炎、敗血病同腦膜炎)。 長者患上侵入性肺炎球菌疾病後病情通常較為嚴重。接種肺炎球菌疫苗係其中一種最有效嘅預防方法。…
疫苗通行證系列 – 2019冠狀病毒病康復者
在「疫苗通行證」制度下,2019冠狀病毒病康復者的疫苗接種要求與未有受感染者有所不同。 政府現正進行相關系統提升,供陽性測試結果載錄於政府電腦系統的康復者,…
政府調整疫苗通行證接種要求
為進一步鼓勵市民盡快接種疫苗同配合最新修訂嘅疫苗接種安排 ,政府調整疫苗通行證接種要求,包括 將第 3 階段提前至 5 月 31 號起實施、 12…
脈搏血氧定量計與新冠病毒感染者
一、血氧濃度計 血氧濃度計是一種幫助您監測血液中氧氣濃度的設備。這是一 種非侵入性的監測,只需要幾秒鐘就可以知道您的血氧濃度。   二、掌握自己血氧的重要性…
健康講座:正向心理學:在疫情中找到幸福感
疫症帶來種種生活上新的壓力,「正向心理學」卻可以幫助我們從生活中尋回幸福,促進精神健康。一齊聽吓心理學家的分享啦!  
「醫生與你 - 梁萬福醫生健康專欄」三人行:乘水之便 化「海嘯」為機遇
【明報專訊】香港人口持續老化,有高官多番以「高齡海嘯」形容,將長者視作洪水,淹沒醫療系統及安老服務。賴炳華、盧炳松和梁萬福先後步入退休之齡,積極投入義工服務,貢獻社會,…
最新冠疫苗最新接重按排
已經接種 2 劑新冠疫苗滿 3 個月的18至 59 歲人士,3 月 21 號起可以上網預約打第 3 針;至於 12 歲或以上免疫力弱人士,如果接種第 3…
醫管局 HA Go 手機應用程式預約指定診所
【手機預約】如果大家想預約去醫管局 23 間新冠確診個案指定診所求診,除咗打電話之外  ,亦可以用醫管局 HA Go 手機應用程式預約指定診所。 在現階段,…
確定