財經

7

包玉剛伯侄似餅印


(明報) 2011年08月11日

【明報專訊】已故「船王」包玉剛在世時喺政商界德高望重,但自從他於1991年逝世後,包氏家族嘅影響力已逐漸減弱,其後人近20年來喺公開場合露面嘅次數亦不多(女婿吳光正例外)。


不過,小琴噚日喺「港台經貿論壇」採訪時就遇到包玉剛個侄包靜國,唔使換卡片,小琴一眼就估到佢係「船王」嘅後人,因為佢個樣同「船王」似到十足十。望住佢不禁令人諗返起「船王」當年的英姿。


包靜國為包玉剛胞弟包玉星嘅仔,而家係九倉中國嘅執行董事,噚日佢出席個論壇同小琴一樣,都係做聽眾,並無特別。不過小琴喺出邊採訪咁多年,就係第一次喺公開場合見佢,可見佢平時為人十分低調。講開又講,全城關注「賭王」何鴻燊家人及「小甜甜」龔如心家人與陳振聰嘅爭產,其實包家早前亦為咗遺產而對簿公堂,主要涉及包玉星遺產管理人匯豐信託,向包靜國兄長包綸國追討包玉星的遺產。


 


 



包玉剛個侄包靜國個樣同佢伯伯個樣勁似。(劉焌陶攝)