港聞

5

鍾樹根fb錯完可以再錯


(明報) 2012年10月31日

【明報專訊】貴為立法會議員嘅鍾樹根,可能唔太習慣區議會外嘅新環境同新轉變,繼上次印卡片將「中華人民共和國」嘅英文版寫做「香港人民共和國」,佢喺facebook嘅「工作」介紹一欄,噚日畀人發現將「立法會」寫錯為「主法會」,即使之後改正,點知又誤將所屬地點標咗喺澳門,簡直好似去咗另一個「平行時空」。網民一日之內不但搵出佢嘅四大錯處,網民一日之內不但搵出佢四大錯處,仲幫佢整張新卡片派街坊。



鍾樹根錯印卡片後,已經成為網民心中「港獨之父」,噚日Emily入去鍾議員個人網頁,打算了解呢名立會新丁,發現再有詭異之處。首先,「工作」一欄唔「立法會」,而係不知名「主法會」。之後大約一個鐘頭內,呢個欄目改番做「立法會」,但地點就移師去「澳門」。即使之後再改正,佢就變「立法會議員」內議員。



指網站管理員手民之誤



網站一改再改,先至修正為「香港立法會」。一眾網民比Emily更仔細留意鍾議員動向,佢fb發現一篇載於10月18日有關反國教動議文章,大字標題寫住「葉建源議員『焚書坑孺』的動議!」。



眼利網民一睇就發現,佢係話坑殺「婦孺」,而唔係「焚書坑儒」。於是成班網民就幫佢整張全新卡片,印埋澳門特區區旗,發揮二次創作精神。



鍾樹根噚日回應Emily時話,有網站管理員幫佢處理資料,只不過係「手民之誤」,不足為怪,只要改番就得啦。




photo
劉穎
長青數碼領航元帥
經驗值:174166
發表於 2012-10-31 16:50:19

好期待下次的佳作﹗
photo
dai lo ng
長青一級數碼隊員
經驗值:9010
發表於 2012-10-31 10:28:05

人工照價收買