積分獎賞 傲齡動力 支持長青網
12月16日
十一月初十

副刊

4

愛將容海恩:葉劉勝任特首

(明報) 2016年03月29日

【明報專訊】距離立法會選舉仲有半年時間,不同政黨都正在「排兵佈陣」,新民黨主席葉劉淑儀前日接受訪問時就打晒開口牌,話有意派1月先加入新民黨嘅年輕美女大律師容海恩(Eunice,圖)出戰。Emily都問過容海恩,佢就話對參選「持開放態度」,不過笑言自己「肯定未準備好」。


近年政壇呈現一片年輕新氣象,身為「政治素人」嘅Eunice就好謙虛,承認自己知名度不足,處理政治問題亦唔夠成熟。唔少建制政黨中,新人若要晉身立法會都要由地區做起,過五關斬六將,變相做「插班生」嘅Eunice就認為,選人亦要考慮才能,唔使一定要好似「小學升班」咁排隊嘅。


雖然自認唔識處理政治問題,但面對會唔會支持梁振英連任嘅問題,Eunice就夠醒目,「耍太極」話視乎有咩人參選,但認同下屆特首需得到多啲民心。Emily當然趁機追問,咁被傳有意「跑馬仔」嘅葉劉淑儀又係咪合適人選呢?作為葉太愛將,Eunice爽快即答「完全勝任」。





photo
ywtsang
長青數碼領航元帥
經驗值:191795
發表於 2016-03-30 06:36:22

不予置評。